Fontos információk az országokról

TÖRÖKORSZÁG
 
IDŐZÓNA VÁLTOZÁS Törökországban történő leszállás után az óráikat egy órával előre kell átállítani (nyári időszámítás). Téli időszámítás: + 2 óra.
TELEFONÁLÁS Magyarország hívószáma Törökországból: 0036+körzetszám+hívószám. Törökország hívószáma Magyarországról: 0090.
VALUTA ÉS FIZETÉSEK   Törökországban az érvényben levő fizetőeszköz a török líra (TL), mely Magyarországon is beszerezhető az egyes valutaváltó helyeken - de a kedvezőtlen árfolyam miatt, nem ajánljuk. Érdemes eurót vinni itthonról. Törökországban szinte mindenhol fizethetnek euróval is. Külön bank automatákból felvehetnek török lírát, dollárt, illetve eurót. A költségek mértékéről érdeklődjenek a saját bankjukban. A pénzváltó irodákban, bankfiókokban és szinte minden szállodai recepción lehet pénzt váltani. A váltókban kapott nyugtákat ajánlott megtartani a hazautazásig. Kérjük, ellenőrizzék a bankkártyához tartozó napi limitet, ez eurós fizetésnél is probléma lehet.
BORRAVALÓ: A szolgáltatással való megelégedés esetén szoktunk Európában 10 % körüli összeget adni. Szeretnénk felhívni a figyelmét az elvárt borravalóra az utazás során: ezt a magyar, illetve a helyi idegenvezetőnek, és a sofőrnek szokás adni. (általában fejenként mindenkinek napi 1 euró).
Öltözködés A körutazáshoz kényelmes ruházat és lábbeli javasolt. Fejfedő, napszemüveg a kötelező felszerelések közé tartozik. A mecsetekben, templomokban a szolid ruházat kötelező (vállat és térdet fedő öltözet). Érdemes réteges öltözködésre alkalmas holmikat is vinni magunkkal. Esőkabátot is vigyünk.
EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Nincs kötelező védőoltás. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette fogyasszunk palackosat.
ELEKTROMOS ÁRAM: Törökország: 220 V, nincs szükség átalakítóra.
ÚTLEVÉL: Törökországba csak olyan útlevéllel lehet utazni, mely a visszaérkezéstől min. 6 hónapig érvényes!
KONYHA: Ha Törökországban járunk, semmiképp se szalasszuk el, hogy megkóstoljuk a rakit (törköly-vagy gyümölcspárlat, kb. 40-50% alkoholtartalommal), a különböző teákat (a gránátalmatea különösen finom), a baklavát (rétestésztából készült édesség), a különböző sajtokat, olívabogyókat. Ezek ajándéknak is kitűnőek a családtagoknak, barátoknak. Híres a török kebab, a kávé is.
 
 

EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK
 

ORSZÁG: Az Egyesült Arab Emírségeket 7 emírség alkotja: Abu-Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al Khaimah, Sharjah, és Umm al Qaiwein. Államformája abszolút monarchia. A világ egyik leggazdagabb országában az olajnak köszönhető szemkápráztató jólét, a kiváló közbiztonság, a sivatagi mesék és a modern felhőkarcolók világának csodálatos együttélése olyan élményt nyújt, melyet az utazó sosem fog elfelejteni.
Időzóna változás Az időeltolódás Magyarországhoz képest +2 óra (nyári időszámítás szerint), + 3 óra (téli időszámítás szerint).
ELEKTROMOS ÁRAM: 220 Volt / 50 Herz, váltóáram, 3 pólusú aljzat. Adaptert mindenképpen érdemes magunkkal vinni, annak ellenére, hogy többnyire a szállodákban is kapható.
Telefonálás külföldön Magyarország hívószáma az Emirátusokból: 0036+ körzetszám + hívószám. Az Emirátusok hívószáma Magyarországról: 00 971 vagy +971.
PÉNZNEM Hivatalos pénznem az egyesült emirátusoki dirham (AED). 1 AED kb. 75 Ft.  Ezt majd Dubai-ban fognak tudni váltani, bár néhány helyen Magyarországon is váltanak. Sok helyen dollárt is elfogadnak.  Leginkább dollárt, vagy eurót érdemes magunkkal vinni az útra. Kérjük, ellenőrizzék a bankkártyához tartozó napi limitet kártyás fizetés esetén. Dollárból új dollárt vigyenek csak (melyet 1996 után adtak ki – ez a series number-nál látható a bankjegyen)!
BORRAVALÓ   SZERETNÉNK FELHÍVNI A FIGYELMÉT AZ ELVÁRT BORRAVALÓRA AZ UTAZÁS SORÁN: EZT A MAGYAR, ILLETVE A HELYI IDEGENVEZETŐNEK, ÉS A SOFŐRNEK SZOKÁS ADNI. (ÁLTALÁBAN FEJENKÉNT MINDENKINEK NAPI 1 EURÓ).
IRATOK Magyar állampolgárok a beutazás napjától min. 6 hónapig érvényes útlevéllel léphetnek be az Emírségekbe. 2014. márciusa óta nincs szükség előzetes vízum kiváltásra, ezt belépéskor díjmentesen kiállítják.
IVÓVÍZ   A csapvíz nem ajánlott fogyasztásra, helyette a különböző kiszerelésben vásárolható ásványvizeket ajánljuk.
ÖLTÖZKÖDÉS  Kirándulásokhoz kényelmes, laza öltözet és cipő ajánlott. Muzulmán országról lévén szó, kerüljük a kihívó öltözéket a hoteleken kívül, mecsetekben pedig különösen ajánlott a mértéktartó viselet. Mecsetekkel kapcsolatban: fontos, hogy ne viseljünk rövidnadrágot mecsetekben, vagy rövid ujjú, pánt nélküli felsőt, rövid szoknyát, szoros vagy kihívó öltözéket, standra való holmit. Ilyenkor tanácsos a hölgyeknek hosszú, lezser szoknya vagy nadrág, szigorúan legalább bokáig érő. Kicsit sem lehet átlátszó, részben sem. Felső ruházat szigorúan csuklóig érő ujjal, nem kivágott, kendő a fejre és a vállra. Mecsetekben férfiaknak sem engedélyezett a rövid nadrág, ujjatlan felső, vagy strandra való holmi. Mobiltelefonjainkat kapcsoljuk ki, tilos a dohányzás.  A hölgyek tartózkodjanak a fehér szín viselésétől, más szín nem okoz gondot.  Tanácsos magas faktorszámú napolajat és napszemüveget is vinni a kirándulásokra. Érdemes vékonyabb pulóvert, vagy dzsekit is vinni, mert légkondicionálás rengeteg helyen van, ami hűvös lehet a kinti magasabb hőmérséklethez képest.
OLTÁSOK Nincs kötelező védőoltás, az ajánlottakról érdemes a Nemzetközi Oltóközpontban érdeklődni.
HELYBEN FIZETENDŐ ADÓ Idegenforgalmi adó: helyszínen fizetendő éjszakánként: kb. 20 dirham/szoba/éj.
IDŐJÁRÁS Két évszakot különíthetünk el az Egyesült Emírségekben: a nyár áprilistól novemberig, a tél decembertől márciusig tart. Télen hűvösebbek az éjszakák, de nappal nem ritka a 25 fok sem. Eső csak ebben az időszakban várható. Nyáron előfordulhat közel 40 fok is. Légkondicionálás mindenhol van beltéren.
KONYHA A közel-keleti konyhák különböző hatásai varázslatos egyveleggé forrtak össze itt. Népszerűek a bárányhúsból készült fogások, a humusz, a halak, tenger gyümölcsei, rizzsel töltött szőlőlevél, shawarna (egyfajta gyros), a tabbouleh (bulgur, menta, petrezselyem, paradicsom, hagyma felhasználásával készült saláta). Nehéz ellenállni a desszertek csábításának: datolya (akár csokoládé vagy kókusz borítással), tevetejből készült csoki, pisztáciás-rózsavizes puding, a „Hárem kenyere”.
 
 

ÉSZTORSZÁG
 

FŐVÁROS: Talinn.
EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK Nincs kötelező védőoltás, az ajánlottakról érdemes a Nemzetközi Oltóközpontban tájékozódni (kullancsencephalitis, hepatitis A, B, diftéria, tetanusz). 
ÚTI OKMÁNYOK Az Észtországba, Lettországba, Litvániába történő beutazáshoz olyan útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, mely minimum az utazás utolsó napjáig érvényes. 
PÉNZNEM A hivatalos pénznem az euró. A legtöbb bankkártya használható az országban. 
ELEKTROMOS HÁLÓZAT 220V/50 Hz. A legtöbb itthoni eszköz általában használható, de érdemes beszerezni utazás előtt egy átalakítót a biztonság kedvéért.
IDŐELTOLÓDÁS  Magyarországhoz képest + 1 óra.
KÜLKÉPVISELET Piiskopi 2, 10130 Tallinn, +372 644 0131. 
TELEFONÁLÁS Észtország hívószáma +372.
CSAPVÍZ: Fogyasztható, de bélflóránkat megviselheti, mivel számunkra ismeretlen, így jobb palackozottat fogyasztani.
KONYHAMŰVÉSZET: Fontos hozzávalók a hús, kenyér, krumpli, hal, a rozskenyér. Népszerű a vodka, sör. Gyakran fogyasztanak hidegtálat, levest, kolbászt, krumplisalátát.
 
 

LETTORSZÁG
 

FŐVÁROS: Riga.
EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK Nincs kötelező védőoltás, az ajánlottakról érdemes a Nemzetközi Oltóközpontban tájékozódni (kullancsencephalitis, hepatitis A, B).
ÚTI OKMÁNYOK Az Észtországba, Lettországba, Litvániába történő beutazáshoz olyan útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, mely minimum az utazás utolsó napjáig érvényes.
PÉNZNEM A hivatalos pénznem az euró. A legtöbb bankkártya használható az országban.
ELEKTROMOS HÁLÓZAT 220-230 V/50 Hz. Érdemes beszerezni utazás előtt egy átalakítót a biztonság kedvéért.
IDŐELTOLÓDÁS Magyarországhoz képest + 1 óra.
KÜLKÉPVISELET Baznīcas iela 20/22, Centra rajons, Rīga, LV-1010, Lettország, +371 67 217 500.
TELEFONÁLÁS Lettország hívószáma: +371.
CSAPVÍZ: Fogyasztható, de bélflóránkat megviselheti, mivel számunkra ismeretlen, és a vízvezetékrendszer is sok helyen elöregedett, így jobb palackozottat fogyasztani.
KONYHAMŰVÉSZET: Fontos hozzávalók: hal, krumpli, káposzta, gomba, a tejtermékek. Az ételek zsírban gazdagok általában, kevés fűszert használnak. Népszerű helyi gyomorkeserű a Rigai Fekete Balzsam.
 
 

LITVÁNIA
 

FŐVÁROS: Vilnius.
EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK Nincs kötelező védőoltás, az ajánlottakról érdemes a Nemzetközi Oltóközpontban tájékozódni (kullancsencephalitis, hepatitis A, B, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás).
HELYI TURISZTIKAI ADÓ: Vilnius: 1 euró/fő/éj
ÚTI OKMÁNYOK Az Észtországba, Lettországba, Litvániába történő beutazáshoz olyan útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, mely minimum az utazás utolsó napjáig érvényes.
PÉNZNEM A hivatalos pénznem az euró. A legtöbb bankkártya használható az országban, főként a nagyvárosokban.
ELEKTROMOS HÁLÓZAT 220V/50 Hz. Érdemes beszerezni utazás előtt egy átalakítót a biztonság kedvéért.
IDŐELTOLÓDÁS Magyarországhoz képest + 1 óra.
KÜLKÉPVISELET: Jogailos gatve 4, 01116 Vilnius. Tel: 00-370-5269-0038.
TELEFONÁLÁS Litvánia hívószáma: +370.
CSAPVÍZ: Fogyasztható, de bélflóránkat megviselheti, mivel számunkra ismeretlen, így jobb palackozottat fogyasztani.
KONYHAMŰVÉSZET: Gyakran használt alapanyagok a krumpli, zöldségek, az árpa, bogyós gyümölcsök. Nemzeti ital a Midus (mézes alapú, közel 45%-os alkoholtartalommal).
 
 

MÁLTA
 

ORSZÁG A Földközi-tenger napsütéses szigetországa, fővárosa Valletta.
IDŐZÓNA VÁLTOZÁS Nincs időeltolódás Magyarországhoz képest. 
ELEKTROMOS ÁRAM: Adaptert mindenképpen érdemes magunkkal vinni, hogy használhassuk töltőinket, laptopunkat. 
TELEFONÁLÁS KÜLFÖLDÖN Magyarország hívószáma: 0036+ körzetszám + hívószám. Málta hívószáma Magyarországról: +356.
IDEGENFORGALMI ADÓ: a helyszínen, a hotelben fizetendő: 0,5 euró/fő/éj. 
PÉNZNEM Máltán a fizetőeszköz az euró. A dombornyomásos bankkártyával sok helyen lehet fizetni, és sok bankautomata is rendelkezésre áll. Érdemes utazás előtt ellenőrizni a kártyához tartozó napi limitet. 
BORRAVALÓ   Az általános borravaló 10-15% körül van, elégedettségtől függően.  
Szeretnénk felhívni a figyelmét az elvárt borravalóra az utazás során: ezt a magyar, illetve a helyi idegenvezetőknek, és a sofőrnek szokás adni, fejenként mindenkinek napi 1-2 euró.
IRATOK Az utazáshoz szükséges új típusú személyi igazolvány, vagy olyan útlevél, mely min. az utazás utolsó napjáig érvényes!
IVÓVÍZ   Ne fogyasszunk csapvizet, tanácsos inkább palackozottat inni. A csapvizet tengervízből nyerik, és íze számunkra szokatlan, illetve bélrendszerünket is megviselheti. 
KONYHA A kultúrák keveredése, több nemzet öröksége a konyhaművészeten is nyomát hagyta. Tipikus itteni fogás a halas pite, nyúlpörkölt, különböző tenger gyümölcseivel készült ételek, halleves, az „özvegyleves’’ (zöldségekkel, kecskesajttal). Nem fogunk mellé, ha Bragioli-t kérünk (marhahúsos-olívabogyós tekercs) vagy hobz biz-zejt-t (kenyérfalatkák olívaolajjal, paradicsommal, hagymával, tonhallal). Népszerűek az édességek (például a kannoli, mely ricottával készül, vagy a mandulás  Helwa tat-Tork ). Érdemes megkóstolni a helyi borokat, a kaktuszlikőrt is.
SZUVENÍREK  Ha az otthoniakat szeretnénk meglepni, a bor vagy kaktuszlikőr mellett jó választás lehet a máltai kereszt, vagy a különböző máltai lovagfigurák, illetve máltai mészkőből készült termékek. 
OLTÁSOK Nincs kötelező védőoltás, az ajánlottakról érdemes a Nemzetközi Oltóközpontban érdeklődni (Hepatitis A és B). 
 
 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK
 

ORSZÁG Az 50 tagállamból álló Egyesült Államok a világ egyik vezető politikai és gazdasági hatalma. Államformája szövetségi köztársaság. Lakossága 318 millió. Fővárosa az első amerikai elnökről elnevezett Washington. Nevéhez a D.C. rövidítést szokták hozzátenni, mellyel megkülönböztetik az azonos nevű Washington államtól, mely az USA nyugati partvidékén helyezkedik el.
IDŐZÓNA VÁLTOZÁS Az időeltolódás Magyarországhoz képest (nyári időszámítás szerint) -6 óra (USA Keleti part), -9 óra (USA Nyugati part).
ELEKTROMOS ÁRAM: 117 Volt/60 Herz. Adaptert mindenképpen érdemes magunkkal vinni, de ne európai vagy angol szabványnak megfelelőt, hanem amerikai típusút.
TELEFONÁLÁS Magyarország hívószáma: 0036+ körzetszám + hívószám. Az USA hívószáma Magyarországról: 00 1 vagy +1.
PÉNZNEM USA dollár. Figyeljünk arra, hogy pénzt még az utazás előtt váltsuk át dollárra, mert országon belül problémát jelenthet a pénzváltás. A dombornyomásos bankkártyával szinte mindenhol fizetni, és sok bankautomata is rendelkezésre áll. A leginkább használt kártyák a Visa, a Mastercard és az American Express kártyák. Érdemes még tudni, hogy általában a termékeken lévő összeg nem tartalmazza az áfát, ez majd a pénztárnál, fizetéskor adódik hozzá.
BORRAVALÓ Az általános borravaló 15-20% körül van, elégedettségtől függően. Sok esetben ezt hozzászámolják már a számla végösszegéhez. Szeretnénk felhívni a figyelmét az elvárt borravalóra az utazás során: ezt a magyar, illetve a helyi idegenvezetőknek, és a sofőrnek szokás adni, fejenként mindenkinek napi 2-3 dollárt.
IRATOK Útlevelünket mindenképp vigyük magunkkal! Az utazás csak akkor lehetséges, ha az utazás előtt regisztráltunk az ESTA rendszerében, és jelentkezésünket el is fogadták. A biztonság kedvéért érdemes a kinyomtatott engedélyt is magunkkal vinni.
IVÓVÍZ Fogyasztható.
OLTÁSOK Nincs kötelező védőoltás, az ajánlottakról érdemes a Nemzetközi Oltóközpontban érdeklődni.
KONYHA Gasztronómiája rendkívül változatos, az ország nagyságának és a multikulturális összetételű lakosságnak, a sok bevándorlónak köszönhetően. Az egyes régióknak is megvannak a saját jellegzetes fogásai, hagyományai. A nagyvárosokban, mint például New Yorkban megszámlálhatatlanul sok elit éttermet, bárt, és mindenféle stílusú-nemzetiségű, és árkategóriájú éttermet találunk. Az Egyesült Államokban érdemes megkóstolni a tradicionálisabb helyi ételeket, mint például hamburgert, hot-dogot, steaket, csípős csirkeszárnyakat, barbecue bordát, almás pitét, juharszirupos palacsintát.
 
 

KÍNA
 

ORSZÁG Kína a világ egyik legősibb civilizációja. A Föld népességének egynegyede él ebben az óriási kiterjedésű, mintegy 5000 km széles országban. Hivatalos neve Kínai Népköztársaság, államformája pártállam. A Kínai Kommunista Párt irányítja az országot. A csodálatos, titokzatos szentélyek, paloták, természeti szépségek, izgalmas gasztronómia, és a hihetetlen kulturális örökség mindenkit megigéz.
FŐVÁROS Peking, Kr. e. 473 körül alapították. Lakossága 21516000 fő.
IDŐZÓNA VÁLTOZÁS +7 óra (nyáron +6 óra) a magyarországi időzónához képest
TELEFONÁLÁS ÉS INTERNETEZÉS Magyarország hívószáma Kínából: 0036+körzetszám+hívószám. Kína hívószáma Magyarországról: 0086. Érdemes felkészülni arra, hogy Kínában korlátozni szokták az internetet, a közösségi és egyéb oldalak korlátozottak (Facebook, Twitter, Youtube, Google), vagy átvizsgálják a közölt információkat (pl. Skype esetén). A fent felsorolt oldalak csak ún. vpn program használatával érhetőek el.
VALUTA ÉS FIZETÉSEK Kína hivatalos pénzneme a renminbi, melynek egysége a jüan. Dollárt vagy eurót vigyenek magukkal, Kínában helyi pénzre kell váltani, mással nem fognak tudni fizetni. Ellenőrizzék le, hogy jüant kapnak-e vissza, előfordul, hogy más valutát adnak vissza, ezzel vigyázni kell! Bankkártyát lehet használni, általában elfogadják az automaták a magyar kártyákat. A legtöbb automata működik angolul is. Vigyenek azért elegendő készpénzt is.
BORRAVALÓ Kínában a borravaló a fizetés része. Amennyiben meg vannak elégedve a szolgáltatással, szokás az idegenvezetők és a buszsofőr munkájának elismeréseként borravalót gyűjteni (idegenvezető napi 2-3 euró, helyi idegenvezető 10-20 RMB/nap, buszsofőr 5-10/ RMB/nap).
ÚTI OKMÁNYOK, BEUTAZÁS Útlevelének érvényesnek kell lennie a visszatérés napjától számított minimum 6 hónapig! Kínába érvényes vízummal lehet belépni, mely egyénileg vagy irodánk segítségével intézendő a budapesti nagykövetségen.
CSAPVÍZ Kínában nem ajánlott a csapvíz fogyasztása, helyette válasszunk palackozottat!
ÓVINTÉZKEDÉSEK, BIZTONSÁG Javasoljuk, hogy útlevelüket, okmányaikat lehetőleg biztonságos helyen zárják el, az útlevél adatoldaláról és a vízumról/tartózkodási engedélyről készítsenek fénymásolatot, és azzal közlekedjenek. Legyenek óvatosak a zsebtolvajokkal, utcai trükközőkkel!
HÁLÓZATI FESZÜLSÉG 220 V, a szállodákban nem kell külön adapter, de a biztonság kedvéért nem árt vinni magunkkal.
VÉDŐOLTÁS Nincs kötelező, az ajánlottak közé tartozik a Hepatitis A és B, illetve a hastífusz elleni vakcina.
IDŐJÁRÁS Pekingben a nyár rendkívül meleg, a tél pedig elég hideg tud lenni. A tavasz, bár időnként szeles, ideális időszak az ide látogatásra, az enyhébb időjárás, és a cseresznyevirágzás miatt. Az ősz is hasonlóan ajánlott az utazás szempontjából. Eső előfordul, de enyhébb még az idő, és gyönyörűek a színes levelekkel borított fák. Sanghaj időjárása nagyjából hasonló, de a tél kevésbé hideg, a nyár pedig kicsivel melegebb.
KONYHA A kínai konyha jellegzetességei tájegységenként eltérőek, lévén, hogy hatalmas az ország. Általában a hús mellé zöldségeket, és tésztát vagy rizst fogyasztanak. A leves sokszor az étkezés végén következik. Nemzeti fogásnak számít a pekingi kacsa. A gyakran használt alapanyagok közé tartozik a bambusz, az ötfűszer-keverék, szezámmag, szójaszósz, feketegomba, fafülgomba, illatos gomba, chili, gyömbér, csillagánizs, tenger gyümölcsei. Ha Kínában járunk, érdemes megkóstolni többek között a tavaszi tekercset, gombócot, gong bao csirkét, édes-savanyú sertéshúst, tojásos sült rizst, italok közül a helyi sört, a rizsbort, és a teát.
SZUVENÍREK Biztosan örömöt okozunk családunknak, barátainknak, ha különböző kiszerelésekben kapható teát, fűszereket, édességet, füstölőt, finom kendőt, pandás terméket viszünk haza. A retró életérzés rajongóinak vörös csillagos usanka, vagy egyéb tárgyak is örömöt okozhatnak.
 
 

KANADA
 

ORSZÁG Kanada a világ második legnagyobb országa, az amerikai kontinens északi részén található, népessége 35 millió fő. Államformája monarchia, uralkodója II. Erzsébet királynő.
FŐVÁROS Ottawa, mely negyedik legnagyobb városa is egyben.
IDŐZÓNA VÁLTOZÁS Az időeltolódás Magyarországhoz képest (nyári időszámítás szerint) -6 óra.
ELEKTROMOS ÁRAM: Kanada: 110 Volt. Adaptert mindenképpen érdemes magunkkal vinni, de ne európai vagy angol szabványnak megfelelőt, hanem amerikai típusút.
TELEFONÁLÁS  KÜLFÖLDÖN Magyarország hívószáma: 0036+ körzetszám + hívószám. Kanada: 001 vagy +1.
PÉNZNEM kanadai dollár. Figyeljünk arra, hogy pénzt még az utazás előtt váltsuk át dollárra, mert országon belül problémát jelenthet a pénzváltás. A leginkább használt kártyák a Visa, a Mastercard és az American Express kártyák. A dombornyomásos bankkártyával szinte mindenhol fizetni, és sok bankautomata is rendelkezésre áll. Érdemes még tudni, hogy általában a termékeken lévő összeg nem tartalmazza az áfát, ez majd a pénztárnál, fizetéskor adódik hozzá.
BORRAVALÓ Az általános borravaló 15-20% körül van, elégedettségtől függően. Sok esetben ezt hozzászámolják már a számla végösszegéhez. Szeretnénk felhívni a figyelmét az elvárt borravalóra az utazás során: ezt a magyar, illetve a helyi idegenvezetőknek, és a sofőrnek szokás adni, fejenként mindenkinek napi 2-3 dollárt.
IRATOK Amennyiben a Kanadába belépés nem légi úton történik, nincs szükség ETA-ra (Elektronikus Beutazási Engedély). USA-Kanada körutunkon ez a helyzet. Útlevelének érvényesnek kell lennie minimum a visszatérés után még 1 hónapig!
IVÓVÍZ Fogyasztható.
OLTÁSOK Nincs kötelező védőoltás, az ajánlottakról érdemes a Nemzetközi Oltóközpontban érdeklődni.
KONYHA Rendkívül összetett a konyhaművészet, különösen hatottak rá a britek és a franciák. Ne hagyjuk ki a tengeri herkentyűket (homár, lazac, rák, kagyló), a pisztrángot, a fish&chips-et, a gyümölcslepényeket, a hagymalevest, az itteni marhából készült ételeket.
 
 

KUBA
 

ORSZÁG A Karib-tenger szigetországa szocialista berendezkedésű.
FŐVÁROS: Havanna.
BEUTAZÁS: Az utazáshoz olyan útlevél szükséges, mely a visszaérkezéstől számítva még 6 hónapig érvényes! Turistakártya beszerzése szükséges a kubai nagykövetségen, mely egyénileg intézendő az utazás előtt.
KILÉPÉSI ILLETÉK: Kubában fizetendő (25 CUC – kb. 6500 Ft/fő)
BORRAVALÓ Elvárt borravaló az utazás alatt: idegenvezetőnek, helyi idegenvezetőnek, sofőrnek mindenkinek fejenként napi 1-2 euró.
IDŐZÓNA VÁLTOZÁS Magyarországhoz képest – 6 óra (téli időszámítás szerint).
TELEFONÁLÁS ÉS INTERNETEZÉS Az internet csak speciális feltöltő kártyával elérhető. A magyarországi mobilszolgáltató hálózatok korlátozottan működnek.
VALUTA ÉS FIZETÉSEK Eurót érdemes vinni, a helyszínen tudnak majd helyi pénzt váltani. Kubában kétféle pénz van forgalomban, egyet inkább a turisták használnak (peso convertile - CUC), és a másikat a helyiek (kubai peso - CUP). Kubában hiánygazdaság van, így sok termék nem vásárolható meg, vagy csak korlátozottan érhető el.
CSAPVÍZ Az utazás során nem ajánlott a csapvíz fogyasztása, helyette válasszunk palackozottat! A jégkockákkal is vigyázzunk!
VÉDŐOLTÁS Nincs kötelező, az ajánlottak közé tartozik a Hepatitis A és B, illetve a hastífusz elleni vakcina.
HÁLÓZATI FESZÜLSÉG Érdemes (univerzális) átalakítót vinni, anélkül nem tudják használni elektronikus eszközeiket.
KONYHA: Leginkább spanyol és afrikai hatások érvényesülnek. Kóstoljuk meg a fekete babot rizzsel, a különféle tenger gyümölcseivel készült fogásokat, a sült malacot, a kókuszos sajtot, kubai szendvicset. Vétek lenne kihagyni a Havannából származó Mojito koktélt, a híres kubai rumot, a Piña Colada vagya Cuba Libre koktélokat.
 
 

THAIFÖLD
 

ORSZÁG Thaiföld, az egykori Sziám Délkelet-Ázsiában, Indokínában található. Államformája alkotmányos monarchia. X. Ráma király uralkodik jelenleg.
FŐVÁROS: Bangkok.
EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK Kötelező védőoltás nincs, az ajánlottakról érdemes a Nemzetközi Oltóközpontban érdeklődni. Ügyelni kell az alapvető higiéniai szabályok betartására, illetve arra, hogy csapvizet sehol se fogyasszunk, csak palackozottat, és kerüljük az ismeretlen eredetű jégkockákat. Ügyeljenek a járványokat is terjesztő vérszívó rovarok elleni védekezésre, használjanak rovarriasztót, természetjáráskor viseljenek hosszú ujjú inget, hosszú szárú nadrágot és zárt cipőt.
ÚTI OKMÁNYOK A turistáknak nincs szüksége vízumra Thaiföldön. Arra azonban fordítson figyelmet, hogy útlevele a visszaérkezéstől számítva még 6 hónapig érvényes legyen.
KONYHA A thai konyha rendkívül ízletes, változatos, egészséges. Sok kókusztejet, chilit használnak, és a szemet gyönyörködtető gyümölcsök választéka végtelen. Étkezni kedvező áron lehet.
PÉNZNEM A hivatalos pénznem a thai baht (THB), melyet itthon nem tudunk váltani, így érdemes dollárt vinni magunkkal leginkább. Bankkártyával sok helyen lehet fizetni, viszont ezért általában magas illetéket számítanak fel. A thai baht be-és kivitele tilos.
ELEKTROMOS HÁLÓZAT 220 Voltos. A rendszer az országban, de az aljzat eltérő formájú. A legtöbb itthoni eszköz így kint is használható, de érdemes beszerezni utazás előtt egy átalakítót.
IDŐELTOLÓDÁS Magyarországhoz képest + 6 óra, nyáron +5.
TELEFONÁLÁS Thaiföld hívószáma 00 66 (Bangkok körzetszáma 2), Magyarország hívószáma: 00 36 + körzetszám + hívott szám.
ILLEMSZABÁLYOK Fontos mindazon dolgok tiszteletben tartása, mely a thai emberek számára nagy jelentőséggel bírnak. Az ország vallása a buddhizmus, mely nyitott, toleráns vallás, de érzékeny az emberi méltóságra, a visszafogott viselkedésre. A templomokat, szentélyeket megfelelő öltözékben keressük fel (fedett váll, hosszabb nadrág, cipőt levenni belépés előtt). Hölgyeknél rövidujjas felső, ruha, vagy ujjatlan nem jó és kendő sem. Térd alatti szoknya tanácsos, de a legjobb a bokáig érő. Ha nadrágot viselnek, ne legyen szűk, feszülős. Férfiaknál szintén kerülendő a rövidujjas trikó, a nadrág legalább térd alattig érjen. Vannak helyek ahol a rövidebb opció elegendő, de vannak olyanok ahol a hosszú verzió az előírás. Tartózkodjunk a királyi család sértegetésétől, a pénz szétszakításától, az emelt hangtól. Szentnek számítanak a Buddha-szobrok, és a fej, mint testrész, így ezt ne érintsük, talpunkat pedig ne mutogassuk.
VÁMSZABÁLYOK Vámmentesen bevihető termékek: 1 liter szeszesital; 200 szál cigaretta, vagy 250 gramm szivar/dohány. Tilos az alábbi tárgyak behozatala és kivitele: kábítószer; hamis bankjegyek, okmányok; közszemérmet sértő, pornográf termékek.
ÖLTÖZKÖDÉS Melegre kell készülni, így ennek megfelelően csomagoljunk. Vigyünk a nap ellen kalapot, napszemüveget, magas faktorszámú napolajat is. Legyen nálunk esődzseki, azért egy-egy hűvösebb napra való kabát, vagy pulóver, és kényelmes cipő is. Érdemes kerülni a túl kihívó ruházatot hölgyek esetén.
KIRÁLYI PALOTA meglátogatása: ezen a fakultatív programon fontos figyelni a ruházatunkra: tilos az ujjatlan top, trikó, ruha, a rövidnadrág, miniszoknya, a túl szoros nadrág.
 

KAMBODZSA
 

ORSZÁG Kambodzsa Délkelet-Ázsiában található, az Indokínai-félszigeten. Államformája monarchia.
FŐVÁROS: Phnom Penh.
EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK Kötelező védőoltás nincs, a Nemzetközi Oltóközpont által ajánlott oltások közé tartoznak a következők: .hepatitisz, malária, tífusz, veszettség, diftéria. Ügyelni kell az alapvető higiéniai szabályok betartására, illetve arra, hogy csapvizet sehol se fogyasszunk, csak palackozottat, és kerüljük az ismeretlen eredetű jégkockákat. Az üdítők közül érdemes a kupakkal lezárhatókat választani. Felhívjuk figyelmét, hogy kerüljék el az utcai ételárusokat, fokozottan ügyeljenek a higiéniás viszonyokra, és csak megbízható forrásból származó ételt fogyasszanak. Étkezéseknél kizárólag alaposan hőkezelt - megfőzött, átsütött - állati eredetű készítményeket fogyasszanak, lehetőleg ne utcai árusoknál, kifőzdékben. A szúnyogok ellen érdemes riasztószerekkel védekezni. Nem árt, ha van nálunk kézfertőtlenítő, nedves törlőkendő, hasmenés és láz elleni gyógyszer.
ÚTI OKMÁNYOK Kambodzsába akkor fognak tudni beutazni, ha utazás előtt elintézték online a beutazáshoz szükséges vízumot. Ezt kinyomtatva érdemes magunkkal vinni. Fontos, hogy útlevele a visszaérkezéstől még 6 hónapig érvényes legyen!
PÉNZNEM: Kambodzsai Riel (KHR). Be-és kivitele tilos. Dollárt érdemes vinni az útra, ott majd fognak tudni pénzt váltani. Bankkártyát elfogadnak sok helyen, de vigyünk készpénzt is.
ELEKROMOSSÁG: Van, ahol amerikai típusú az aljzat, érdemes a biztonság kedvéért átalakítót vinni.
ILLEMSZABÁLYOK A templomok, illetve vallási műemlékek csak szigorú öltözködési szabályok betartása mellett látogathatók! Nőknek, és a férfiaknak is szükséges a vállakat takaró, illetve legalább térdig érő szoknya, ruha, nadrág az elvárt viselet. A nem megfelelően öltözött látogatóknak a belépést megtiltják. Katonai létesítményeket, repülőtereket, pályaudvarokat nem szabad fényképezni. Kérjünk engedélyt, mielőtt emberekről, különösen szerzetesekről fotót készítenénk.
IDŐELTOLÓDÁS Magyarországhoz képest + 6 óra.
TELEFONÁLÁS: Kambodzsa hívószáma +855, Magyarország hívószáma: 00 36 + körzetszám + hívott szám.
ANGKOR: Ezen a fakultatív kiránduláson tanácsos nem papucsban menni, érdemes zárt cipőt választani. Kerülendő a rövidnadrág, a térd felettig érő szoknya, és a vállat szabadon hagyó felső. Nem lehet bevinni hátizsákot, esernyőt. A helyi hatóságok kérik, hogy kolduló gyerekeknek ne adjunk pénzt, mert ez koldulásra ösztönzi őket iskola helyett, inkább jótékonysági szervezeteket támogassunk. Szerzetesekkel csak úgy fotózkodjunk, ha engedélyt kérünk rá, és a nők ne érintsék meg őket. A dohányzás tilos az egész területen.
BELÉPÉS KAMBODZSÁBA: Ha visznek magukkal felvágottat, stb, zárt, csomagolt legyen, és ne nagyobb mennyiség.
ÖLTÖZKÖDÉS Melegre kell készülni, így ennek megfelelően csomagoljunk. Vigyünk a nap ellen kalapot, napszemüveget, magas faktorszámú napolajat is. Legyen nálunk esődzseki, azért egy-egy hűvösebb napra való kabát, vagy pulóver, és kényelmes cipő is. Érdemes kerülni a túl kihívó ruházatot hölgyek esetén.
KONYHA Nagy hatással volt rá a kínai, thaiföldi, indiai konyhaművészet. Sok fűszert, és gyógynövényt, zöldséget, gyümölcsöt használnak. A bátrabbak kipróbálhatják az olyan különleges fogásokat, melyek tarantulából, teknősből vagy békából készültek.
 
 

VIETNÁM
 

ORSZÁG Vietnam az Indokínai-félszigeten fekszik, Délkelet-Ázsiában. Államformája szocialista köztársaság.
FŐVÁROS Ho Si Minh-város (régebben: Saigon).
EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK Kötelező védőoltás nincs, a Nemzetközi Oltóközpont által ajánlott oltások közé tartoznak a következők: hepatitisz, malária, tífusz, veszettség, diftéria. Ügyelni kell az alapvető higiéniai szabályok betartására, illetve arra, hogy csapvizet sehol se fogyasszunk, csak palackozottat, és kerüljük az ismeretlen eredetű jégkockákat. Az üdítők közül érdemes a kupakkal lezárhatókat választani. Felhívjuk figyelmét, hogy kerüljék el az utcai ételárusokat, fokozottan ügyeljenek a higiéniás viszonyokra, és csak megbízható forrásból származó ételt fogyasszanak. Étkezéseknél kizárólag alaposan hőkezelt - megfőzött, átsütött - állati eredetű készítményeket fogyasszanak, lehetőleg ne utcai árusoknál, kifőzdékben. A szúnyogok ellen érdemes riasztószerekkel védekezni. Nem árt, ha van nálunk kézfertőtlenítő, nedves törlőkendő, hasmenés és láz elleni gyógyszer.
ÚTI OKMÁNYOK Vietnamba akkor fognak tudni beutazni, ha utazás előtt elintézték személyesen a budapesti nagykövetségen a vietnami vízumot, vagy irodánk általi vízumügyintézést kértek. Fontos, hogy útlevele a visszaérkezéstől még 6 hónapig érvényes legyen!
PÉNZNEM: Vietnami Dong (VND). Az útra dollárt érdemes vinni. Bankkártyát elfogadnak sok helyen, de vigyünk készpénzt is.
ELEKTROMOSSÁG: Vigyünk magunkkal átalakítót is.
IDŐELTOLÓDÁS: +6 óra (nyári időszámítás +5).
TELEFONÁLÁS: Vietnam hívószáma +84, Magyarország hívószáma: 00 36 + körzetszám + hívott szám.
BELÉPÉS VIETNAMBA: Bejelentési kötelezettség van a vámnál, ha több, mint 1,5 liter 20%-nál magasabb alkoholtartalmú italt viszünk be, vagy 2 liter alkoholt, mely 20 fok alatti, vagy több, mint 200 cigarettát, vagy több, mint 20 szivart, vagy 250 g feletti nyers dohányt.
ÖLTÖZKÖDÉS Melegre kell készülni, így ennek megfelelően csomagoljunk. Vigyünk a nap ellen kalapot, napszemüveget, magas faktorszámú napolajat is. Legyen nálunk esődzseki, azért egy-egy hűvösebb napra való kabát, vagy pulóver, és kényelmes cipő is. Érdemes kerülni a túl kihívó ruházatot hölgyek esetén.
KONYHA Kínai, francia, indiai hatások dominálnak leginkább. Jellegzetesek a rizzsel, tésztával, tenger gyümölcseivel készült fogások. Sok friss fűszert, tofut, kókusztejet, szóját használnak. Érdemes megkóstolni gyümölcsök közül a sárkánygyümölcsöt, a licsit, a jackfruit-ot, csillaggyümölcsöt, papaya-t, mangót.
 
 

OLASZORSZÁG
 

ORSZÁG Dél-Európában található, az Appennini-félszigeten. Lakossága kb. 60 millió fő.
FŐVÁROS Róma.
IDŐZÓNA VÁLTOZÁS Nincs időeltolódás Magyarországhoz képest.
ELEKTROMOS HÁLÓZAT: 220-230 V, a konnektorok többsége eltér a nálunk használtaktól, ezért átalakítót érdemes vinni.
TELEFONÁLÁS KÜLFÖLDÖN Magyarország hívószáma Olaszországból: 0036+ körzetszám + hívószám. Olaszország hívószáma Magyarországról: 00 39 vagy +39.
PÉNZNEM 2002. január 1-je óta a hivatalos fizetőeszköz az euró.
BORRAVALÓ: SZERETNÉNK FELHÍVNI A FIGYELMÉT AZ ELVÁRT BORRAVALÓRA AZ UTAZÁS SORÁN: EZT A MAGYAR, ILLETVE A HELYI IDEGENVEZETŐNEK, ÉS A SOFŐRNEK SZOKÁS ADNI. (ÁLTALÁBAN FEJENKÉNT MINDENKINEK NAPI 1 EURÓ).
BELÉPÉSI FELTÉTELEK Az utazáshoz érvényes útlevél vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, melyeknek min. a visszaérkezésig érvényesnek kell lennie!
IVÓVÍZ A legtöbb helyen iható a csapvíz, de délebbre haladva már kevésbé, mindenképpen inkább a palackozott víz fogyasztását ajánljuk.
EGÉSZSÉGÜGYI HELYZET Védőoltásra nincs szükség.
HELYBEN FIZETENDŐ ADÓ Idegenforgalmi adó: helyszínen, a hotelekben fizetendő éjszakánként: kb. 2 euró/fő/éj.
KONYHA: Az olasz konyha világhírű, így érdemes minél több mindent kipróbálni ottlétünk alatt. Az egyes régiók gasztronómiai jellegzetességei eltérőek lehetnek. Érdemes megkóstolni a sajtokat, sonkákat, pizzát, a pesto-t, a tenger gyümölcseivel készült fogásokat, a legkülönfélébb tésztákat, fagyit, az Amalfi-partvidék jellegzetes limoncello-ját, az Aperol spritzet, az olasz borokat, a kávét, például a cappuccino-t.
Premio Travel Kft.

 

Adatkezelési tájékoztató

 

 

I. Az adatkezelő személye és elérhetőségei

PremioTravel Holidays Kft. (székhelye: 1063 Budapest Szinyei Merse Pál u. 10.,, telefonszám: 99/310-940, cégjegyzékszám: 01-09-180774, adószáma: 24758415-2-42, utazásszervezői és -közvetítői nyilvántartásba vételi szám: U-001503, e-mail: [email protected], weboldalak: www.premiotravel.hu) a továbbiakban mint Premio Travel az ügyfelek – a Premio Travel utazói – a személyes adatait kezeli.

Az adatkezelési szabályzatban használt meghatározások, fogalmak  ezen szabályzatra kötelezően alkalmazandó definícióit a 2016/679/EU rendelet tartalmazza.

A hivatkozott rendelet a  https://naih.hu/files/CELEX_32016R0679_HU_TXT.pdf

weboldalon olvasható.

 

Az adatkezelési szabályzatban adatkezeléssel kapcsolatban használt néhány kifejezés és fogalom rendelet szerinti magyarázata:

adatkezelő: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy másokkal együtt meghatározza; ha az adatkezelés céljait és eszközeit az uniós vagy a tagállami jog határozza meg, az adatkezelőt vagy az adatkezelő kijelölésére vonatkozó különös szempontokat az uniós vagy a tagállami jog is meghatározhatja;

adatkezelés: a személyes adatokon vagy adatállományokon automatizált vagy nem automatizált módon végzett bármely művelet vagy műveletek összessége, így a gyűjtés, rögzítés, rendszerezés, tagolás, tárolás, átalakítás vagy megváltoztatás, lekérdezés, betekintés, felhasználás, közlés továbbítás, terjesztés vagy egyéb módon történő hozzáférhetővé tétel útján, összehangolás vagy összekapcsolás, korlátozás, törlés, illetve megsemmisítés;

adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely az adatkezelő nevében személyes adatokat kezel;

GDPR: a  2016/679/EU rendelet a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről;

felügyeleti hatóság vagy NAIH: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

személyes adat: azonosított vagy azonosítható természetes személyre („érintett”) vonatkozó bármely információ; azonosítható az a természetes személy, aki közvetlen vagy közvetett módon, különösen valamely azonosító, például név, szám, helymeghatározó adat, online azonosító vagy a természetes személy testi, fiziológiai, genetikai, szellemi, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára vonatkozó egy vagy több tényező alapján azonosítható;

személyes adatok különleges kategóriái: faji vagy etnikai származásra, politikai véleményre, vallási vagy világnézeti meggyőződésre vagy szakszervezeti tagságra utaló személyes adatok, valamint a természetes személyek egyedi azonosítását célzó genetikai és biometrikus adatok, az egészségügyi adatok és a természetes személyek szexuális életére vagy szexuális irányultságára vonatkozó személyes adatok;

ügyfél: a Premio Travel termékei és szolgáltatásai iránt személyesen, a honlapon, telefonon vagy bármely más módon érdeklődők, illetve a Premio Travellel utazási szerződést kötők (utazók). 

 

Az adatkezelés elvei

A PremioTravel minden tőle telhető intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az ügyfelek személyes adatait mindenkor

 

II. A Premio Travel az alábbi személyes adatokat gyűjti az ügyfelektől

 

A Premio Travel a szolgáltatásával kapcsolatos megkeresés, érdeklődés, hírlevélre való feliratkozás, utazási szerződés, egyedi ajánlatkéréssel kapcsolatban az alábbi személyes adatokat gyűjti az ügyfelektől:

 

1.) érdeklődés:

(a)   név;

Az ügyfél beazonosításához elengedhetetlenül szükséges adat

(b)   e-mail cím (telefonszám);

Az ügyfél későbbi eléréséhez elengedhetetlenül szükséges adatok

(c)   érdeklődés tárgya (pl: időszak, úti cél, szállás besorolás);

Az ügyfél érdeklődésének pontosításához, annak megfelelő, személyre szabott megválaszolásához szükséges adatok, az ügyfél saját közlése alapján.

 

2.) Hírlevélre való feliratkozás

(a)   név;

Az ügyfél beazonosításához elengedhetetlenül szükséges adat

(b)   e-mail cím (telefonszám);

Az ügyfél későbbi eléréséhez elengedhetetlenül szükséges adatok

(c)   érdeklődés tárgya (ha alkalmazandó);

A hírlevél / egyéb eDM eszköz tárgyának pontosításához szükséges adatok, az ügyfél saját közlése alapján.

 

Az 1.) és 2.) esetekben az adatkezelés jogalapja az érdeklődő, illetve a hírlevélre feliratkozó hozzájárulása. Az adatkezelés az érdeklődő, a hírlevélre feliratkozó által megjelölt tartamig, vagy a hozzájárulás visszavonásáig tart.

 

3.) utazási szerződés kötés

(a)   név;

Az ügyfél (utazó) beazonosításához elengedhetetlenül szükséges adat

(b)   e-mail cím (telefonszám);

Az ügyfél (utazó) későbbi eléréséhez elengedhetetlenül szükséges adatok

(c)   a szerződés tárgya (pl: időszak, úti cél, szállás besorolás, gyerekek száma és születési ideje, étkezési igények, releváns egészségügyi adatok);

A szerződés tárgyának meghatározása.

(d)   útlevélszám

A repülőjegy foglaláshoz.

 

Az adatkezelés jogalapja a szerződés teljesítése, illetve az annak kapcsán felmerült esetleges jogviták rendezhetőségének biztosítása. Az adatkezelés időtartama a Ptk. szerint megállapított elévülési idő, amelynek kezdete az utazási szerződés teljesítésének napja.

 

 

 

 

4.) egyedi ajánlatkérés

 

(a)   név;

Az ügyfél beazonosításához elengedhetetlenül szükséges adat

(b)   e-mail cím (telefonszám);

Az ügyfél későbbi eléréséhez elengedhetetlenül szükséges adatok

(c)   érdeklődés tárgya (pl: időszak, úti cél, szállás besorolás);

Az ügyfél érdeklődésének pontosításához, annak megfelelő, személyre szabott megválaszolásához szükséges adatok, az ügyfél saját közlése alapján.

 

Az adatkezelés jogalapja az ajánlatkérő hozzájárulása. Az adatkezelés az ajánlatkérő által megjelölt tartamig, vagy a hozzájárulás visszavonásáig tart.

 

Utazási szolgáltatásra vonatkozó szerződés

 

(a)   név;

Az ügyfél beazonosításához elengedhetetlenül szükséges adat

(b)   e-mail cím (telefonszám);

Az ügyfél későbbi eléréséhez elengedhetetlenül szükséges adatok

(c)   a szerződés tárgya (pl: időszak, úti cél, szállás besorolás, gyerekek száma és születési ideje, étkezési igények, releváns egészségügyi adatok);

A szerződés tárgyának meghatározása.

 

Az adatkezelés jogalapja a szerződés teljesítése, illetve az annak kapcsán felmerült esetleges jogviták rendezhetőségének biztosítása, az utazási szolgáltatás minőségfejlesztése és a személyre szabott ügyfélkiszolgálás célzottab megvalósítása. Az adatkezelés időtartama a Ptk. szerint megállapított általános (jelenleg 5 év), illetve a Számviteli törvényben meghatározott elévülési idő (jelenleg 8 év), amelynek kezdete az utazási szerződés teljesítésének napja.

 

 

Személyes adatok továbbítása az EGT területén belül

 

A Premio Travel az az ügyfelei személyes adatait az alábbi EGT belüli harmadik személyekkel jogosult megosztani:

(a)   a Premio Travel cégcsoportján belül, beleértve a Premio Travel anya- és leányvállalatait;

(b)   a Premio Travel vagy az ügyfelek részére szolgáltatásokat végző szervezetekkel (pl: biztosítást nyújtó társasággal, IT szolgáltatóval, marketing kampányt folytató vállalkozással);

(c)   az utazási szerződés teljesítésében résztvevő közreműködőkkel (hotel, repülőtársaság, stb.);

(d)   felügyeleti hatósággal és más szabályozó hatóságokkal és szervekkel.

 

Nemzetközi adattovábbítás harmadik (nem EGT) országokba

A Premio Travel jogosult az ügyfelek személyes adatait EGT kívüli országba továbbítani, amennyiben

A Premio Travel az utazási szerződés megkötése előtt tájékoztatja az utazót az EGT területén kívülre továbbított személyes adatai  2016/679/EU rendeletnek megfelelő védelméről.

 

 

Tájékoztatás kérése

Az utazó az alábbi kapcsolati pontokon keresztül kérhet tájékoztatást a Premio Travel által kezelt személyes adatairól:

e-mail cím:

telefon:

levélcím:

 

III. Az ügyfél, az utazó jogai

 

Az ügyfél hozzáférési jogai

Az ügyfél hozzáférhet a személyes adataihoz.

 

Az ügyfél írásban kérheti, hogy a Premio Travel tájékoztatást adjon arról, hogy személyes adatait az iroda kezeli-e.

A Premio Travel a tájékoztatást nem tagadhatja meg.

Az ügyfél tájékozódás joga kizárólag a rá vonatkozó személyes adatokra terjed ki.

Az ügyfél tájékozódási joga nem vonatkozik:

 

A Premio Travel a kérelmező ügyfél kérésére hozzáférést és másolatot biztosít a személyes adataihoz. Ha az ügyfél további/ismételt másolatot kér a személyes adatairól, a Premio Travel 1.000 Ft/adat, vagy tájékoztatás  díjat számol fel, amelyet az ügyfél a tájékoztatás átadása/megküldése előtt köteles megfizetni a Premio Travel számlája alapján.

 

A helyesbítéshez való jog

Az ügyfél bármikor kérheti személyes adatainak helyesbítését.

A helyesbítési jog kizárólag az ügyfélre vonatkozó személyes adatokra terjed ki.

Nem terjed ki

 

A Premio Travel az ügyfél írásban benyújtott kérésének megfelelően javítja, kiegészíti vagy módosítja az ügyfél személyes adatát, és erről írásban tájékoztatja az ügyfelet.

A Premio Travel a helyesbítésről nem köteles tájékoztatni az ügyfelet, ha az aránytalanul nagy terhet róna rá, vagy az ügyfél tájékoztatása lehetetlen.

 

A törléshez való jog

Az ügyfél kérheti személyes adatainak törlését.

A Premio Travel indokolatlan késedelem nélkül köteles törölni az ügyfél személyes adatait,amennyiben

azokat a Premio Travel kezeli és

 

A Premio Travel az ügyfél személyes adatainak törléséről tájékoztatja az ilyen személyes adatok címzettjeit.

A Premio Travel a helyesbítésről nem köteles tájékoztatni az ügyfelet, illetve a címzetteket, ha az aránytalanul nagy terhet róna rá, vagy az ügyfél tájékoztatása lehetetlen.

 

Az adatkezelés korlátozásához való jog

Az ügyfél kérheti a személyes adatai kezelésének korlátozását.

Az adatkezelés korlátozásának joga kizárólag az ügyfél személyes adataira vonatkozik.

 

A Premio Travel korlátozhatja az ügyfél személyes adatainak kezelését mindaddig, amíg ellenőrzi az ügyfél személyes adatainak helyességét, valódiságát amennyiben az ügyfél vitatja az adott adat(ok) pontosságát.

A Premio Travel korlátozza az ügyfél személyes adatainak kezelését, ha az ügyfél olyan adatok kezelésének korlátozását kéri, amelyek kezelése jogellenes, és az ügyfél ellenzi az ilyen adatok törlését.

A Premio Travel az ügyfél kérésére korlátozza személyes adatainak kezelését, amennyiben

 

A Premio Travel korlátozza az ügyfél személyes adatainak kezelését, ha

 

A Premio Travel az ügyfél személyes adatainak korlátozásáról tájékoztatja az ilyen személyes adatok címzettjeit.

A Premio Travel a korlátozásról nem köteles tájékoztatni az ügyfelet, illetve a címzetteket, ha az aránytalanul nagy terhet róna rá, vagy az ügyfél tájékoztatása lehetetlen.

 

A személyes adatok kezelésének korlátozása esetén a Premio Travel

 

A Premio Travel az ügyfél személyes adatait közvetlen üzletszerzésre nem használhatja fel.

 

Az adathordozhatósághoz való jog

Az ügyfél jogosult arra, hogy az általa a Premio Travel adatkezelésébe átadott  személyes adatait írásban, kinyomtatott vagy más, olvasható formátumban megkapja.

Az ügyfél jogosult, hogy ezen személyes adatait másik adatkezelőnek átadja vagy továbbítsa/továbbítassa.

Az ügyfél adathordozhatósághoz való joga kizárólag a rá vonatkozó személyes adatokra terjed ki.

 

Panasz benyújtásához való jog

Amennyiben az ügyfél úgy véli, hogy személyes adatainak kezelésével kapcsolatban jogait megsértették, úgy az ügyfél vegye fel a kapcsolatot a Premio Travel megnevezett kapcsolattartójával.

Az ügyfél a Premio Travel adatkezelésével kapcsolatos panaszait közvetlenül bejelentheti a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.; telefon: +36 1 391 1400; fax: +36 1 391 1410; e-mail: [email protected]; weboldal: www.naih.hu), illetve eljárást indíthat a lakóhelye szerint illetékes bíróság előtt.

Adattovábbítási nyilatkozat
Tudomásul veszem, hogy a Premio Travel Holidays Kft. (1063 Budapest Szinyei Merse Pál u. 10.,) adatkezelő által a https://premiotravel.hu felhasználói adatbázisában tárolt alábbi személyes adataim átadásra kerülnek az OTP Mobil Kft., mint adatfeldolgozó részére. Az adatkezelő által továbbított adatok köre az alábbi:
név, email cím, telefonszám, számlázási adatok, szállítási adatok, megrendelés azonosító.
Az adatfeldolgozó által végzett adatfeldolgozási tevékenység jellege és célja a
SimplePay Adatkezelési tájékoztatóban, az alábbi linken tekinthető meg: http://simplepay.hu/vasarlo-aff