show/hide phone

Infóvonal

06 80 98 00 80

Hétfőtől-szombatig:
8-20 óra között
Helyi tarifával hívható!

Infóvonal

India

Országok részlete

India India - transparent

árak: - .

TUDNIVALÓK AZ ORSZÁGRÓL

 

ORSZÁG India a Föld második legnépesebb állama, Dél-Ázsiában található. Államformája szövetségi köztársaság. A vörös homokkő paloták, az elképesztő nyüzsgés, a riksák, a ringó járású bájos elefántok, a pompás gasztronómia, a gazdag történelem miatt örökre szívünkbe zárjuk ezt a hatalmas országot.

FŐVÁROS Delhi, mely a világ egyik legizgalmasabb metropolisza, az egyik legrégebben lakott település a világon. A 16 milliós főváros a modern India esszenciája: az régi és új bámulatos kontrasztjával, az ősi műemlékek, a letűnt idők bűbáját őrző kincsek mellett megfér a modern élet nyüzsgése és annak minden vívmánya. Ó-Delhi és az angol gyarmati korban létrehozott Új-Delhi városrészek ezt az ellentétet szimbolizálják.

IDŐJÁRÁS Éghajlatát a trópusi monszun alakítja. Három évszakot különbözetünk meg: az esős, meleg évszakot (június-október), a nagyon meleg, szárazabb időszakot (március-október), és a hűvösebb, száraz évszakot (november-február).

KONYHA Az indiai konyha rendkívül különleges, jellemzőek a fűszeres, csípős ételek. A kedvelt fogások, és hagyományok régiónként eltérőek lehetnek. A húsok közül népszerű a csirke, és a birka. Marhahúst tilos fogyasztani. Gyakran használt alkotóelemek a fokhagyma, gyömbér, szegfűszeg, fahéj, ánizs, chilipaprika, koriander, menta, bor, kardamom, sáfrány, rizs, hal, kagyló, lencse, bab, különböző mandula, pisztácia, különböző curry-k (melyeket masalának hívnak), stb. Sok indiai vegetáriánus. Érdemes megkóstolni a tandoori csirkét, rózsaitalt, a különböző lepénykenyereket, vöröslencse-levest, a curry-ket (mely Indiában a szószos ételek elnevezése is), helyi süteményeket.

ÚTI OKMÁNYOK, BEUTAZÁS Az Indiába történő utazáshoz vízum szükséges. Az útlevélnek 2 üres oldalt kell tartalmaznia a vízum kérelmezésekor és az az országba való belépéskor még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Indiai vízumot a Budapesti Indiai Nagykövetségen lehet igényelni: www.indianembassy.hu. Indiai tartózkodásunk során tanácsos az útlevelet magunknál tartani, személyazonosságunk igazolására. Mindenképpen érdemes útlevelének személyi adatokat tartalmazó oldaláról és indiai beutazást szolgáló vízumáról fénymásolatot csinálni utazás előtt. Az országba történő belépéskor nagyon figyeljünk, a határellenőrzésnél arra, hogy útlevelünkbe bekerült-e a beléptető bélyegzőlenyomat. Ennek hiányában nehézkes lehet az Indiából való hazautazás.

IDŐZÓNA VÁLTOZÁS Téli időszámítás alatt +4 óra 30 perc az időeltolódás, nyári időszámításkor pedig +3 óra 30 perc.

ELEKTROMOS ÁRAM A hálózati feszültség 230 V. A dugasz kerek, 3 pólusú, átalakítót kell magunkkal vinni.

TELEFONÁLÁS Ahhoz, hogy külföldön a mobil telefonkészülékeiket használhassák, aktiválniuk kell a „roaming” szolgáltatást. Erről és a külföldi telefondíjakat a mobilszolgáltatójuk weboldalán kaphatnak tájékoztatást. Magyarország hívószáma Indiából: 0036+ körzetszám + hívószám. India hívószáma Magyarországról: +91+ megadott telefonszám.

PÉNZ ÉS VÁSÁRLÁS A hivatalos pénznem az indiai rúpia (INR). A váltópénz a paisa (1 rúpia = 100 paisa). Dollárt tudnak váltani bankokban, pénzváltóknál (az utcai váltókat kerüljük el). A bankkártyás fizetés és pénzfelvétel időnként nehézségekbe ütközhet.

ÖLTÖZKÖDÉS Érdemes könnyű, természetes alapanyagokból készült ruhákat vinni magunkkal a nagy meleg és páratartalom miatt. Pulóver, dzseki is legyen nálunk, a légkondicionáló berendezések miatt. Szent helyek felkeresésekor illik eltakarni vállunkat, térdünket, sok helyen a cipőt is le kell venni. Kalapot, napszemüveget, fényvédő krémeket mindenképp vigyünk magunkkal.

BORRAVALÓ A szolgáltatással való megelégedés esetén szoktunk Európában 10 % körüli összeget adni. Itt 10-15% a szokás. A körutazás utolsó nap estéjén szokás az idegenvezetők és a buszsofőr munkájának elismeréseként borravalót gyűjteni az idegenvezető kezdeményezésére.

IVÓVÍZ A csapvíz nem ajánlott fogyasztásra, helyette a különböző kiszerelésben vásárolható ásványvizeket ajánljuk (a palackozott vizek esetében győződjünk meg róla, hogy sértetlen-e a csomagolás, a kupak). Fogmosáshoz sem tanácsos csapvizet használni. A jégkockákat is igyekezzünk kerülni, és még a héjas gyümölcsöket is fertőtlenítsük!

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK Az európaihoz hasonló színvonalú orvosi ellátás nem olcsó, így mindenképpen érdemes utazás előtt teljes körű biztosítást kötni. Kötelező védőoltás nincs, az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása alapján a következő védőoltások tanácsosak azon városok, régiók esetén, mely a programunkban szerepel (Arany Háromszög): hepatitisz A, vagy hepatitisz A/B kombinált, tífusz, meningococcus (főként 15-25 év között), tetanusz. Hasmenés elleni szert, probiotikumot vigyünk magunkkal, kézfertőtlenítőt, és szúnyogriasztó szert is! Utcai árusnál ne vásároljunk! Kóbor állathoz még véletlenül se nyúljunk, mert veszettséget hordozhatnak – ha ez mégis megtörténik, utólagos veszettség elleni oltás válik szükségessé. Fordítsunk nagy figyelmet arra, hogy lefóliázott étel fogyasztása esetén az tényleg, teljes mértékben le volt-e fóliázva. Az erős napsütés ellen is fontos a megfelelő védelem!

KÜLKÉPVISELET Főkonzulátus: TCG Financial Centre, #803, 8th Floor, C53, G Block, BKC, Bandra East, Mumbai 400 098. Tel: 00-91-9820709360 (vészhelyzetben), (00)-(91)-(22) 6770-1637. Nagykövetség: 2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri, New Delhi – 110-021, tel: 0091-87-5030-3555 (vészhelyzetben), (00)-(91)-(11) 2688-1135.