show/hide phone

Infóvonal

06 80 98 00 80

Hétfőtől-szombatig:
8-20 óra között
Helyi tarifával hívható!

Infóvonal

Spanyolország

Országok részlete

Spanyolország Spanyolország - transparent

árak: - .

TUDNIVALÓK AZ ORSZÁGRÓL

 (Mivel Spanyolország két programunkban szerepel: egy Andalúzia, és egy Spanyolország-Andorra-Franciaország,  így lentebb Andorráról és Franciaországról is találnak fontos információkat. )

ORSZÁG Hivatalos név: Spanyol Királyság. Európa délnyugati részén található, az Ibériai-félszigeten, melyen Portugáliával osztozik. Az ország államformája alkotmányos monarchia, és 17 autonóm régió alkotja. Andalúzia, programunk úti célja Spanyolország egyik legszebb része, a tradíciók és a mai világ vívmányai, a pezsgő városok, a tenger és a hegyek vonulatainak elképesztő szépsége, a gazdag kulturális örökség, a mediterrán napsütés, a gasztronómia elvarázsolja az ide utazókat.

FŐVÁROS Madrid, népessége 3,26 millió.

ÚTI OKMÁNYOK, BEUTAZÁS A magyar állampolgárok útlevelükkel vagy személyi igazolványukkal léphetnek be Spanyolország területére. Mindazonáltal a helyi hatóságok továbbra sem ajánlják, hogy a kiskönyv alakú, régi típusú magyar személyi igazolvány úti okmányként való használatát. Az útlevél mellett/helyett csak az új, kártya formátumú személyi igazolvány használata javasolt.

KONYHA Minden régió saját jellegzetességekkel büszkélkedhet. A spanyol konyha alapja a sok, helyi, friss, jó minőségű alapanyag. Népszerű és gyakran használt hozzávalók többek között a tenger gyümölcsei, a paradicsom, a burgonya, spanyol olívaolaj, olívabogyó. Az itteniek rendkívül szívesen fogyasztanak húst, leginkább sertés, csirke, marha, nyúl, - és bárányhúst. Világszerte ismert termékeik a serrano sonka és a spanyol kolbász. Sajtjuk lágy, különleges zamatú, nem mellesleg pedig alacsony kalóriatartalmú. Kedvelt ital Spanyolországban a bor és a sör is. Rendkívül népszerű a sangria (vörösborból, gyümölcsökkel készítik), és a Sidra (alma-alapú ital). Desszertként általában lédús, érett gyümölcsöt, fagylaltot, pudingot, süteményeket szolgálnak fel. A kávé –és teafogyasztásnak sok ember hódol Spanyolországban. Érdemes megkóstolni a a gazpachot (hideg, paradicsom alapú leves) és a paella-t (sáfránnnyal sárgára színezett rizs, zöldségekkel, csirkével vagy tenger gyümölcseivel) is, illetve a churrost (sült tésztarudak), vagy a tapas-okat (kis falatkák).

IDŐJÁRÁS Az ország északi részén (Galícia, Asztúria, Cantabria, Baszkföld) nagyobb a csapadékmennyiség, enyhék a nyarak és viszonylag hideg a tél. Az ország központi része kontinentális éghajlatú. A többi part menti területeken, különösen Andalúziában és keleten a tél általában enyhébb, és a nyár forró. Andalúziában októberben és novemberben is kellemes még az idő, a tavasz már márciustól kezdődik, a levegő fokozatosan melegedik, és egyre többet süt a nap.

IDŐZÓNA VÁLTOZÁS Nincs Magyarországhoz képest.

ELEKTROMOS ÁRAM: hálózati feszültség 220 V.

TELEFONÁLÁS Ahhoz, hogy külföldön a mobil telefonkészülékeiket használhassák, aktiválniuk kell a „roaming” szolgáltatást. Erről és a külföldi telefondíjakat a mobilszolgáltatójuk weboldalán kaphatnak tájékoztatást. Magyarországra a szállodájuk recepciójáról is telefonálhatnak térítés ellenében. Magyarország hívószáma Spanyolországból: 0036+ körzetszám + hívószám. Spanyolország hívószáma Magyarországról: 0034 + megadott telefonszám.

PÉNZ ÉS VÁSÁRLÁS Hivatalos pénznem 2002. jan. 1. óta az euro (1€=kb.310 Ft). 1 €=100 cent. Néhány helyen lehet forintot váltani, de kedvezőtlen árfolyamon. Üzletek: hétfő–péntek 9–13 és 16–20 óra között, ill. szombat 9–14 óra között. Idegenforgalmi szempontból fontos zónákban akár éjfélig is nyitva vannak a hét minden napján. Bankok: hétfő–péntek 9–14 óra között. Kérjük, ellenőrizzék a bankkártyához tartozó napi limitet, ez euróval történő fizetésnél vagy automatából való pénzfelvételnél korlátozást jelenthet.

BORRAVALÓ A szolgáltatással való megelégedés esetén szoktunk Európában 10 % körüli összeget adni. Spanyolországban sincs ez másként, és a körutazás utolsó nap estéjén szokás az idegenvezetők és a buszsofőr munkájának elismeréseként borravalót gyűjteni az idegenvezető kezdeményezésére.

IVÓVÍZ A csapvíz annyira nem ajánlott fogyasztásra, helyette a különböző kiszerelésben vásárolható ásványvizeket ajánljuk. NYELV Hivatalos nyelv a spanyol, Katalóniában a spanyol és a katalán, de a szállodákban és vendéglátóhelyeken beszélik az angolt, a németet és a franciát.

STRANDOK A parton rengeteg a széles, hosszan elnyúló, homokos strand, a fürdési szezon májustól októberig tart, az átlagos vízhőmérséklet 19-26 C. A strandokon napozóágyak bérelhetők. Napozásnál - különösen a déli órákban - fokozottan elővigyázatosságra hívjuk fel a figyelmet, mivel a nap ereje a tengerpartokon igen erős, de a kellemes széljárásban vagy borult időben ez nem érezhető. Naptej használata a kirándulások alatt és a strandon is ajánlott. Általában a strandokon belépőjegy nincsen, a napágyakért és napernyőkért azonban fizetni kell.

KÜLKÉPVISELET Spanyolország: Nagykövetség: Cím:C/Fortuny 6. Piso 4. 28010 Madrid Telefonszám: (00-34) (91) 413-7011, Tiszteletbeli konzulátus: Avenida de Velázquez s/n (Cruce Aeropuerto) 29004 Málaga, (+34) 673 028 222

 

 

TUDNIVALÓK AZ ORSZÁGRÓL - ANDORRA

 

ORSZÁG  A Franciaország és Spanyolország között fekvő hercegség Európa legnagyobb miniállama. Államformája parlamentáris társhercegség. A kisvárosnyi népességű, egykor elszigetelt ország egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az utazók körében. Gyönyörű természeti kincsei, kulturális öröksége miatt méltán zárják szívükbe az oda látogatók.

FŐVÁROS  Andorra la Vella, népesség: 19.407 fő.

ÚTI OKMÁNYOK, BEUTAZÁS A magyar állampolgárok útlevelükkel vagy személyi igazolványukkal léphetnek be Andorra területére. Mindazonáltal a helyi hatóságok továbbra sem ajánlják, hogy a kiskönyv alakú, régi típusú magyar személyi igazolvány úti okmányként való használatát. Az útlevél mellett/helyett csak az új, kártya formátumú személyi igazolvány használata javasolt.

KONYHA Nagyban hatott rá a spanyol (katalán), francia, és portugál konyha.Sok húst fogyasztanak, köretként nyers/párolt zöldségek, vagy rizs kíséri a fő fogásokat. Érdemes megkóstolni a mel- -i-maró-t (ami egyfajta mézes túró) vagy a crema catalana-t (karamellizált pudingszerűség), a kunilo-t (nyúlhús fűszeres paradicsomszószban), a turi-t (sajtos-fokhagymás étel).

IDŐJÁRÁS  Hegyvidéki éghajlat jellemzi.A tél hideg, a nyár enyhe, a hegyvidékeken sok hó esik, és a tél hosszabb, mint a völgyekben. Ősszel és tavasszal kellemes kirándulóidő fogadja az utazókat.

TELEFONÁLÁS Ahhoz, hogy külföldön a mobil telefonkészülékeiket használhassák, aktiválniuk kell a „roaming” szolgáltatást. Erről és a külföldi telefondíjakat a mobilszolgáltatójuk weboldalán kaphatnak tájékoztatást. Magyarországra a szállodájuk recepciójáról is telefonálhatnak térítés ellenében. Magyarország hívószáma Andorrából: 0036+ körzetszám + hívószám. Andorra hívószáma Magyarországról: 00376 + megadott telefonszám.

PÉNZ ÉS VÁSÁRLÁS Hivatalos pénznem az euró.Andorrában alacsony az ÁFA, így a kedvező áraknak köszönhetően a vásárlók kedvelt úti célja. A bankkártyák-és hitelkártyák használhatóak.

NYELV Hivatalos nyelv a katalán,sokan beszélik a franciát és spanyolt is.

ELEKTROMOSSÁG Hálózati feszültség: 220 V, adaptert nem kell vinni magunkkal.

BORRAVALÓ A szolgáltatással való megelégedés esetén szoktunk Európában 10 % körüli összeget adni. Andorrában sincs ez másként, és a körutazás utolsó nap estéjén szokás az idegenvezetők és a buszsofőr munkájának elismeréseként borravalót gyűjteni az idegenvezető kezdeményezésére.

IVÓVÍZ Fogyasztásra alkalmas.

VÉDŐOLTÁS Nincs kötelező védőoltás.

IDŐELTOLÓDÁS Nincs.

KÜLKÉPVISELET Andorrában nincs magyar külképviselet. Az ottani képviselet a madridi nagykövetség, illetve a barcelonai főkonzulátus látja el. Nagykövetség: Cím:C/Fortuny 6. Piso 4. 28010 Madrid Telefonszám: (00-34) (91) 413-7011.

 

 

TUDNIVALÓK AZ ORSZÁGRÓL- FRANCIAORSZÁG

 

ORSZÁG  Franciaország Nyugat-Európában található, de világszerte vannak hozzá tartozó területek. Államformája köztársaság. Nagy szerepet játszott a modern diplomácia kialakulásában, világelsőnek számít a divat, a kultúra, a filmművészet, irodalom, gasztronómia, építészet világában. Rengeteg nevezetessége gazdagítja az UNESCO - Világörökség listáját.  Gazdag történelme, műemlékei, természeti kincsei, tengerpartjai, hegyei, nagyvárosai és festői kis települései évről-évre turisták milliót vonzzák.

FŐVÁROS Párizs, lakossága 2229621 fő.

ÚTI OKMÁNYOK, BEUTAZÁS A magyar állampolgárok útlevelükkel vagy személyi igazolványukkal léphetnek be Franciaország területére. Mindazonáltal a helyi hatóságok továbbra sem ajánlják, hogy a kiskönyv alakú, régi típusú magyar személyi igazolvány úti okmányként való használatát. Az útlevél mellett/helyett csak az új, kártya formátumú személyi igazolvány használata javasolt.

KONYHA A francia konyha világszerte nagy népszerűségnek örvend, jellemzésével oldalakat lehetne megtölteni.Tájegységenként is eltérőek a jellegzetességek.Alapvetően nem zsírosak az ételek, és kellemesen fűszerezettek. Alapanyagként gyakori a hagyma, marhahús, bárányhús, szárnyasok, vadhúsok, osztriga, libamáj, kakukkfű, bazsalikom, gyömbér, kömény, babérlevél, curry, chili, mustár. Sokféle mártást, zöldségköretet, salátát fogyasztanak. Érdemes megkóstolni a helyi borokat, sajtokat, krémleveseket, desszerteket, croissant-t, bagettet is.  

IDŐJÁRÁS Franciaország közepén kontinentális éghajlat jellemző. Az országidőjárását óceáni és mediterrán hatások alakítják (utóbbi főként délen). A programunk során érintett területeken általában enyhe a tél, meleg a nyár, tavasszal és ősszel általában kellemes kirándulóidő várható, bár ilyenkor még hűvösebbek az esték.

TELEFONÁLÁS Ahhoz, hogy külföldön a mobil telefonkészülékeiket használhassák, aktiválniuk kell a „roaming” szolgáltatást. Erről és a külföldi telefondíjakat a mobilszolgáltatójuk weboldalán kaphatnak tájékoztatást. Magyarországra a szállodájuk recepciójáról is telefonálhatnak térítés ellenében. Magyarország hívószáma Franciaországból: 0036+ körzetszám + hívószám. Franciaország hívószáma Magyarországról: 0033 + megadott telefonszám.

ELEKTROMOSSÁG Hálózati feszültség: 230 V. Adaptert érdemes vinni magunkkal, sok helyen nem az európai szabványnak megfelelő a dugasz.

PÉNZ ÉS VÁSÁRLÁS Hivatalos pénznem az euró.Bankkártyát elfogadnak a legtöbb helyen.

BORRAVALÓ A szolgáltatással való megelégedés esetén szoktunk Európában 10 % körüli összeget adni. Franciaországban a szokásos borravaló 10-15%. A körutazás utolsó nap estéjén szokás az idegenvezetők és a buszsofőr munkájának elismeréseként borravalót gyűjteni az idegenvezető kezdeményezésére.

IVÓVÍZ Általában iható, ahol mégsem, azt külön jelzik.

VÉDŐOLTÁS: Nincs kötelező védőoltás.

IDŐELTOLÓDÁS Nincs Magyarországhoz képest.

KÜLKÉPVISELET Nagykövetség: 5 bis, square de l’avenue Foch 75116 Paris, Telefonszám: (00 33) (1) 4500-9497.