show/hide phone

Infóvonal

06 80 98 00 80

Hétfőtől-szombatig:
8-20 óra között
Helyi tarifával hívható!

Infóvonal

Portugália

Országok részlete

Portugália Portugália - transparent

árak: - .

TUDNIVALÓK AZ ORSZÁGRÓL

 

ORSZÁG Európa legdélnyugatibb országa, Spanyolországgal határos. Egyre nagyobb népszerűségre kezd szert tenni az utazók körében, köszönhetően a gyönyörű, vadregényes tájaknak, álomszép óceánpartnak, gazdag történelemmel büszkélkedő városoknak.

FŐVÁROS Lisszabon, mely egyben Portugália legnagyobb városa is. Népessége 545.245 fő.

IDŐJÁRÁS Észak-Portugáliában az óceáni, délen inkább a mediterrán, a szárazföld belseje felé haladva a kontinentális éghajlat hatásai érvényesülnek. A Golf-áramlat is befolyásoló tényezőnek számít. A legtöbb csapadék télen esik. Északon a tél enyhébb, mint az ország belső részein. Dél-Portugáliában a nyár forró, száraz. Az éves napsütéses órák száma 2500 – 3200. Tavasszal is meleg, kellemes az idő, és egészen októberig bőven élvezhetjük a napsugarakat.

KONYHA A helyi konyhaművészet fontos részét képezik a tenger gyümölcsei, halak, az olívaolajok, olívabogyó, zöldségek, helyi fűszerek, rizs. Érdemes megkóstolni a portói bort, a gazpachot, a zarzuellát, a pácolt sonkát, a helyi sajtokat, kolbászféléket, süteményeket.

ÚTI OKMÁNYOK, BEUTAZÁS A magyar állampolgárok útlevelükkel vagy személyi igazolványukkal léphetnek be Portugália területére. Mindazonáltal a helyi hatóságok továbbra sem ajánlják, hogy a kiskönyv alakú, régi típusú magyar személyi igazolvány úti okmányként való használatát. Az útlevél mellett/helyett csak az új, kártya formátumú személyi igazolvány használata javasolt.

IDŐZÓNA VÁLTOZÁS -1 óra Magyarországhoz képest.

ELEKTROMOS ÁRAM: 230 V (az aljzat a magyarországihoz hasonló).

TELEFONÁLÁS KÜLFÖLDÖN Ahhoz, hogy külföldön a mobil telefonkészülékeiket használhassák, aktiválniuk kell a „roaming” szolgáltatást. Erről és a külföldi telefondíjakat a mobilszolgáltatójuk weboldalán kaphatnak tájékoztatást. Magyarországra a szállodájuk recepciójáról is telefonálhatnak térítés ellenében. Magyarország hívószáma Portugáliából: 0036+ körzetszám + hívószám. Portugália hívószáma Magyarországról: 00351+ megadott telefonszám.

PÉNZ ÉS VÁSÁRLÁS: Portugáliában a törvényes fizetőeszköz az euró. Bankautomata sok helyen található. Kérjük ellenőrizzék a bankkártyához tartozó napi limitet! Bankok: hétfő-péntek 8.30-15.00, üzletek: hétköznap 9.00-13.00 és 15.00-19.00 szombaton 9.00-13.00 tartanak nyitva.

BORRAVALÓ A szolgáltatással való megelégedés esetén szoktunk Európában 10 % körüli összeget adni. A körutazás utolsó nap estéjén szokás az idegenvezetők és a buszsofőr munkájának elismeréseként borravalót gyűjteni az idegenvezető kezdeményezésére.

IVÓVÍZ A csapvíz annyira nem ajánlott fogyasztásra, helyette a különböző kiszerelésben vásárolható ásványvizeket ajánljuk.

NYELV Hivatalos nyelv a portugál. Lisszabonban általában jól beszélnek angolul.

KÜLKÉPVISELET Nagykövetség: Cím: Calçada de Santo Amaro, 85, 1349-042 Lisszabon, Telefonszám:351-21-3645928;351-21-363-0395.