show/hide phone

Infóvonal

06 80 98 00 80

Hétfőtől-szombatig:
8-20 óra között
Helyi tarifával hívható!

Infóvonal

Horvátország

Országok részlete

Horvátország Horvátország - transparent

árak: - .

TUDNIVALÓK AZ ORSZÁGRÓL

 

ORSZÁG A Balkán-félsziget egyik legszebb állama. Déli és nyugati részén az Adria partvonala ékesíti, több, mint 4000 km hosszan. Szomszédunk sokak kedvence a gyönyörű tengerpart, a vadregényes öblök, az 1185 kisebb-nagyobb káprázatos sziget, a hangulatos kisvárosok, a remek konyha, a csodás nemzeti parkok miatt.

FŐVÁROS Zágráb, Északnyugat-Horvátországban található. Népessége 790.017 fő.

KONYHA Gasztronómiáját számos hatás érte, a szomszédos és környező országoknak köszönhetően (magyar, török, görög, szerb, bosnyák, olasz, stb.), illetve régiónként is eltérő lehet. A tengerparton nagy népszerűségnek örvendenek a halak, a tenger gyümölcsei. A húst gyakran roston, vagy nyárson elkészítve fogyasztják. Gyakran esznek bárányt, marhát. Érdemes megkóstolni a bureket, cevapcicit, tintahalat, garnélarákot, kagylót, juhsajtot, dalmát sonkát, ajvárt, a helyi söröket, borokat, a szilvapálinkát.

IDŐJÁRÁS Az ország belseje felé inkább kontinentálisnak mondható az éghajlat, viszont alapvetően mediterrán jellegű a tengerparton. Utóbbit enyhe tél, és hosszú, forró, száraz nyár jellemzi. A kellemes tavasz márciustól kezdődik, májusban és még szeptemberben is élvezhetjük a nyárias időjárást. Októberben sem ritka a 20-25 fok, de már szelesebb az idő.

BEUTAZÁS, ÚTI OKMÁNYOK Az utazáshoz érvényes útlevél vagy új típusú személyi igazolvány szükséges.

ELEKTROMOS ÁRAM: 230 Volt / 50 Herz, váltóáram. TELEFONÁLÁS KÜLFÖLDÖN Ahhoz, hogy külföldön a mobil telefonkészülékeiket használhassák, aktiválniuk kell a „roaming” szolgáltatást. Erről és a külföldi telefondíjakat a mobilszolgáltatójuk weboldalán kaphatnak tájékoztatást. Magyarország hívószáma Horvátországból: 0036+ körzetszám + hívószám. Horvátország hívószáma Magyarországról: 00385, vagy +385. PÉNZNEM Hivatalos pénznem a horvát kuna (HRK), de néhány helyen eurót is elfogadnak. Kunát mindenképp kell vinni. Bankkártyás fizetés sok helyen lehetséges. Kérjük, ellenőrizzék a bankkártyához tartozó napi limitet kártyás fizetés esetén.

BORRAVALÓ A szolgáltatással való megelégedés esetén szoktunk 10 % körüli összeget adni. A nyaralás utolsó napján szokás a csoportkísérő és a buszsofőr munkájának elismeréseként napi 1 euró borravalót gyűjteni. IVÓVÍZ A csapvíz fogyasztható.

TENGERPART A szálloda környékén kavicsos strand várja a strandolni vágyókat, így érdemes papucsot, vagy tengeri cipőt vinni magunkkal.

ÖLTÖZKÖDÉS Érdemes a nyári holmik mellett esőkabátot, pulóvert, dzsekit is vinni magunkkal a biztonság kedvéért. A napozással legyünk óvatosak, készüljünk elegendő mennyiségű és megfelelő faktorszámú napolajjal, a déli órákban érdemes kerülni a közvetlen napfényt.

ÉLELMISZER BEVITELE A vámelőírások szerint nem engedélyezett a hús-és tejtermékek bevitele.

FONTOS TELEFONSZÁMOK Segélyhívó: 112, Rendőrség: 192, Tűzoltóság: 193, Mentő: 194, Horvát Autóklub - segélyszolgálat: 1987.

TURISZTIKAI ADÓ Ennek mértéke kb. 1 euró/fő/éj, mely a helyszínen fizetendő.

KÜLKÉPVISELET Magyar Nagykövetség: Zágráb, Pantovcak 255-257. Tel.: 00 385 1 4890900