show/hide phone

Infóvonal

06 80 98 00 80

Hétfőtől-szombatig:
8-20 óra között
Helyi tarifával hívható!

Infóvonal

Egyesült Államok

Országok részlete

Egyesült Államok - USA Egyesült Államok - USA - transparent

árak: - .

TUDNIVALÓK AZ ORSZÁGRÓL

 

Körutazásunk érinti az Egyesült Államokat, és Kanadát is, így az alábbiakban mindkét országról informálódhatnak.

 

ORSZÁG USA: Az 50 tagállamból álló Egyesült Államok a világ egyik vezető politikai és gazdasági hatalma. Államformája szövetségi köztársaság. Lakossága 318 millió. Kanada: A világ második legnagyobb országa az amerikai kontinens északi részén található, népessége 35 millió fő. Államformája monarchia, uralkodója II. Erzsébet királynő.

FŐVÁROS USA: Fővárosa az első amerikai elnökről elnevezett Washington. Nevéhez a D.C. rövidítést szokták hozzátenni, mellyel megkülönböztetik az azonos nevű Washington államtól, mely az USA nyugati partvidékén helyezkedik el. Kanada: fővárosa Ottawa, mely negyedik legnagyobb városa is egyben.

IDŐJÁRÁS USA: A keleti part északibb részére általában jellemző télen a sok hó, a nyár pedig napos és meleg. Eső gyakran fordul elő, az ősz kellemes és különösen megkapó a fák lombkoronáinak színváltozását figyelve. A tavasz kellemes, és szintén szemet gyönyörködtető ezekben az államokban. Kanada: A program által érintett városokban általában hasonló az időjárás, de a tél keményebb, több a hó, a nyár pedig kicsit esősebb.

KONYHA USA: Gasztronómiája rendkívül változatos, az ország nagyságának és a multikulturális összetételű lakosságnak, a sok bevándorlónak köszönhetően. Az egyes régióknak is megvannak a saját jellegzetes fogásai, hagyományai. A nagyvárosokban, mint például New Yorkban megszámlálhatatlanul sok elit éttermet, bárt, és mindenféle stílusú-nemzetiségű, és árkategóriájú éttermet találunk. Az Egyesült Államokban érdemes megkóstolni a tradicionálisabb helyi ételeket, mint például hamburgert, hot-dogot, steaket, csípős csirkeszárnyakat, barbecue bordát, almás pitét, juharszirupos palacsintát. Kanada: Itt is rendkívül összetett a konyhaművészet, különösen hatottak rá a britek és a franciák. Ne hagyjuk ki a tengeri herkentyűket (homár, lazac, rák, kagyló), a pisztrángot, a fish&chips-et, a gyümölcslepényeket, a hagymalevest, az itteni marhából készült ételeket.

ÚTI OKMÁNYOK, BEUTAZÁS Az utazás csak akkor lehetséges, ha AZ UTAZÁS ELŐTT REGISZTRÁLTAK az ESTA (USA), és az eTA (Kanada) ONLINE rendszerében, és JELENTKEZÉSÜKET EL IS FOGADTÁK! A magyar állampolgárok turista célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, amennyiben regisztrálnak az ESTA rendszerében. Ez a kedvezmény kizárólag a biometrikus azonosítóval ellátott (bordó) útlevélrevonatkozik, a régi típusú (kék) útlevél továbbra is vízumköteles. ESTA: elektronikus beutazási engedélyezés, ennek intézése egyénileg online történik, ára 14 USD. Az érvényes útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Kanadába, viszont Elektronikus Beutazási Engedélyre lesz szükség (Electronic Travel Authorisation), mely egyénileg intézendő. Ez 2016. március 15-től kötelező, ennek hiányában nem lehetséges a Kanadába történő beutazás. Az 5 évig vagy az útlevél lejártáig érvényes engedélyt az interneten lehet 7 kanadai dolláros díj ellenében igényelni. Útlevelének érvényesnek kell lennie minimum a visszatérés napjáig!

IDŐZÓNA VÁLTOZÁS Az időeltolódás Magyarországhoz képest (nyári időszámítás szerint) -6 óra (USA Keleti part), Kanada -6 óra.

ELEKTROMOS ÁRAM: USA: 117 Volt/60 Herz. Adaptert mindenképpen érdemes magunkkal vinni, de ne európai vagy angol szabványnak megfelelőt, hanem amerikai típusút. Kanada: 110 Volt.

TELEFONÁLÁS Magyarország hívószáma: 0036+ körzetszám + hívószám. Az USA hívószáma Magyarországról: 00 1 vagy +1, Kanada: 001 vagy +1.

PÉNZNEM USA: USA dollár, Kanada: kanadai dollár. Figyeljünk arra, hogy pénzt még az utazás előtt váltsuk át dollárra, mert országon belül problémát jelenthet a pénzváltás. A dombornyomásos bankkártyával szinte mindenhol fizetni, és sok bankautomata is rendelkezésre áll. A leginkább használt kártyák a Visa, a Mastercard és az American Express kártyák. Kanada: Kanadai dollárt itthon érdemes váltani, a bankkártyákkal hasonló a helyzet. Érdemes még tudni, hogy általában a termékeken lévő összeg nem tartalmazza az áfát, ez majd a pénztárnál, fizetéskor adódik hozzá.

BORRAVALÓ USA: az általános borravaló 15-20% körül van, elégedettségtől függően. Sok esetben ezt hozzászámolják már a számla végösszegéhez. Kanada: 10-15%. A körutazás utolsó nap estéjén szokás az idegenvezetők és a buszsofőr munkájának elismeréseként napi 1 euró borravalót gyűjteni az idegenvezető kezdeményezésére.

IVÓVÍZ Mindkét országban fogyasztható. ÖLTÖZKÖDÉS Mindenképpen vigyenek magukkal réteges öltözködésre alkalmas ruhákat is, kabátot, pulóvert, kényelmes cipőt, esőkabátot is. Akik szeretnének menni a bálnanéző hajótúrára, vigyenek meleg holmit, sapkát, mert a nyílt óceánon akár 5 fok is lehet, és érdemes váltóruhával készülni, mivel előfordulhat, hogy vizesek lesznek.

OLTÁSOK Nincs kötelező védőoltás, az ajánlottakról érdemes a Nemzetközi Oltóközpontban érdeklődni.

KÜLKÉPVISELETEK Washingtoni Nagykövetség -Embassy in Washington D.C., 3910 Shoemaker Street, N.W., Washington, D.C. 20008, Tel.: (202) 362-6730, E-mail: consul.was@kum.hu, NewYork-i Főkonzulátus - Consulate General in New York, 223 East 52nd Street, New York, N.Y. 10022-6301, Tel.: (212) 752-0669, 223 East 52nd Street, New York, N.Y. 10022-6301, Tel.: (212) 752-0669, Kanada: nagykövetség: 299 Waverley Street, Ottawa, Ontario K2P 0V9, (00 1) (613) 230-2717

VÁMDÍJ FIGYELEM! Az USA-ba való belépésnél 6 USD/FŐ plussz vámköltség fizetendő.