show/hide phone

Infóvonal

06 80 98 00 80

Hétfőtől-szombatig:
8-20 óra között
Helyi tarifával hívható!

Infóvonal

Ciprus

Országok részlete

Ciprus Ciprus - transparent

árak: - .

TUDNIVALÓK AZ ORSZÁGRÓL

CIPRUS KÜLÖNLEGES HELYZETE

Ciprus szigete két részre osztható: déli része hivatalos nevén Ciprusi Köztársaság, az északi részen pedig 1983 óta létezik a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság. Az ország fővárosa, Nicosia a sziget középső részén található, és (a szigethez hasonlóan) kettéosztja a déli, és főként görögök, illetve az északi, főként törökök lakta részeket elválasztó Zöld vonal. A turizmus szempontjából az egész sziget biztonságosnak tekinthető, alacsony a bűncselekmények száma.

ORSZÁG

A Földközi-tenger egyik ékességének számító sziget területe 9251 km². A csodálatos, sok esetben turisták által annyira még nem felfedezett természeti kincsek, a tenger valószínűtlen kéksége, a lebilincselő történelmi emlékek egy fantasztikus utazás ígéretét hordozzák. főváros: Nicosia, melyet a Zöld Vonal oszt szét görög és török részre.

ÚTI OKMÁNYOK, BEUTAZÁS

FONTOS, HOGY AZ ANTALYAI TECHNIKAI STOP MIATT VIGYEN MAGÁVAL ÚTLEVELET, MELY A VISSZAÉRKEZÉSTŐL MÉG 6 HÓNAPIG ÉRVÉNYES!

Telefonálás külföldön Magyarország hívószáma Ciprusról: 0036+körzetszám+hívószám. A ciprusi köztársaság hívószáma Magyarországról: +357. Észak-Ciprus: 00-90-es török hívókód, majd a 392 hívószám után a megadott szám tárcsázásával érhetjük el. FONTOS! Ciprus török oldalán a T-Mobile-os telefonok nem működnek, csak a Telenor és a Vodafone funkcionál. A görög oldalon nincs probléma.

Valuta és fizetések

Cipruson a fizetőeszköz az euró. A bankok hétköznap 08.00-tól 13.30-ig tartanak nyitva. Az észak-ciprusi területen a hivatalos fizetőeszköz a török líra (TRY). A hivatalos pénzváltóknál ott is biztonságos a váltás. Eurót érdemes magunkkal vinni az útra, lehetőség szerint minél kisebb címleteket is.

Borravaló

A szolgáltatással való megelégedés esetén szoktunk Európában 10 % körüli összeget adni. Itt sincs ez másként, a körutazás utolsó nap estéjén szokás az idegenvezetők és a buszsofőr munkájának elismeréseként borravalót gyűjteni az idegenvezető kezdeményezésére (napi 1 euró).

IDŐJÁRÁS

Az egész évben rendkívül kellemes klíma tökéletes úti céllá teszi Ciprust. A tél is enyhe, és a tavasz már februárban elkezdődik. Rengeteg a napsütés. Szeptemberben is előfordul még forróság, az október-novemberi időszak tökéletes a kirándulásokhoz, esős napok időnként azért előfordulnak. Októberben is tudunk még fürödni a tengerben.

Öltözködés

A körutazáshoz kényelmes ruházat és lábbeli javasolt. Fejfedő, fürdőruha, napszemüveg, napozókrém a kötelező felszerelések közé tartozik. A mecsetekben, templomokban a szolid ruházat kötelező (vállat és térdet fedő öltözet). Ajánlatos egy-két melegebb ruhadarab, kabát a hűvösebb estékre, illetve a változékony időjárás miatt. Esőkabátot is vigyünk magunkkal.

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK

Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint nincs kötelező védőoltás. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette fogyasszunk palackosat.

KONYHA

Török, görög, és közel-keleti hatások is formálták a ciprusi konyhaművészetet. Tipikus étel a meze, mely 8-10 fogásból áll (ebből találunk húsos, halas, vagy vegetáriánus változatot is). Érdemes megkóstolni a kebabot, köftét, muszakát, halloumi sajtot, és a helyi borokat sem tanácsos kihagyni. Pompásak a helyi zöldségek, gyümölcsök (paradicsom, padlizsán, alma, körte, barack, dinnye, gránátalma).

KÜLKÉPVISELET

Magyarország nicosiai tiszteletbeli konzulja (Ciprus, 11 Lemesos Avenue, 2112 Nicosia, tel: +357 22 588 00, + 357 22588 128 –angol nyelven!), sürgős esetben itt is kapható segítség az ügyeleti számon: athéni magyar Nagykövetség, (Görögország, Athén,  Vasilios Konstantinou  38, Pangrati (kerület) 11635.  Ügyeleti telefonszám: +30 6948 601 793). Cipruson a konzuli ügyeket az athéni magyar nagykövetség látja el (+ 302107256 817).